Sesli Komut Türkçe İngilizce Fransa Almanya
info@exclion.net
0850 308 82 24
Giriş
Kayıt Ol
TR | EN

Dofollow ve Nofollow Link Arasındaki Farklar Neler?

Nofollow ve dofollow linkler, kendi içinde önemli farklar barındıran geri bağlantı türleridir. SEO stratejisinde, backlink alımı en önemli konulardan biridir. Milyonlarca web sitesi arasındaki milyonlarca bağlantı, arama motoru robotları tarafından analiz edilir. Otoriter bir siteden link almak, belli bir web sitesini öne çıkarabilir. SEO, yani arama motoru optimizasyonunda bu durum link inşası olarak adlandırılır. Ancak linkler de kendi içinde iki gruba ayrılır. Geri bağlantı olarak da adlandırılan linklerde, dofollow ve nofollow alternatifleri vardır.

SERP, yani arama motorlarının sıralama algoritmalarında onlarca faktör vardır. Bunlar içinde öne çıkanların başında backlink geliyor. Geri bağlantılar, ilgili sitelerin otoritesi, sektörle alakası ve türüne göre önem taşır. Bu iki backlink türü şöyledir:

  • Rel “nofollow”
  • Rel “dofollow”
  • Rel “sponsored”
  • Rel “ugc”

Dofollow ve nofollow link nedir? Arasındaki farklar neler?

İnternet sitelerinde, farklı bir siteye geçmenizi sağlayan tüm linkler arka planda bir koda sahiptir. Bu basit kodda, linkin nofollow veya dofollow olduğu yer alır. Dofollow link, standart olarak bütün backlinkleri kapsar. Dofollow’un anlamı, linkin yayınlandığı sitenin arama motorlarına ilgili siteyi dizine eklemesi, linki veren sitenin link verilen siteye referans olduğunu söylemesidir. Dofollow linki aldığınız bir site, sitenizin indeks almasını sağlar. Ancak nofollow, bu durumun tam tersini içerir. Site, arama motoruna link verdiği siteyi takip etme, indeksleme mesajı göndermez. Peki bunun anlamı ne?

Bir bağlantı kodunun içinde, rel = “Nofollow” ifadesi, linkin nofollow olmasını sağlar. Bu kod yer aldığında, Google link verilen siteyi takip etmez. Genel olarak özetlemek gerekirse, dofollow bağlantılar backlink verilen sitenin güvenilir olduğunu belirtir. Nofollow backlinkler ise, böyle bir mesaj göndermez.

Dofollow ve nofollow link ne zaman kullanılır?

Google, bir sitenin aldığı ve verdiği tüm backlinkleri analiz eder. Bir web sitesindeki nofollow ve dofollow linklerin belli bir orana sahip olması önemlidir. Çünkü, backlink kaynaklı spam çalışmaları Google anlayabilir ve bunun karşılığında ilgili siteler ceza alabilir. Tüm web sitelerinde, dofollow ve nofollow’un oranı olması önemlidir.

Dofollow linkler, kaynağın güvenilir olduğuna işaret eden linkler olduğu için sadece güvenilen, otoriter sitelere verilebilir. Örneğin Instagram, LinkedIn veya Wikipedia içeriklerine dofollow link vermekte sakınca yoktur.

Nofollow linkler ise, aynı güveni sağlamayan alternatif platformlar için verilebilir. Bir web sitesinin aldığı sponsorlu linkler nofollow olabilir. Bunun haricinde blog yorumları gibi kaynaklar üzerinden, siteye link vermeye çalışan kullanıcıların bağlantıları da nofollow kapsamında olmalıdır.

UGC ve Sponsored Linkler

Google’ın yakın zamanda duyurmuş olduğu bu iki link türü nofollow link yapısına alternatif olarak kullanılabilmektedir.

Rel “ugc” açılımı ise “User Generated Content” yani kullanıcı tarafından oluşturulmuş içerik anlamına gelir. Web sitenizde konuk yazar içeriklerindeki linklerde, içeriklerinize gelen yorumlardaki linklerde bu yapıyı kullanarak arama motoruna bu linkin kullanıcı tarafından oluşturulmuş olduğu bilgisini iletebilirsiniz.

Rel “sponsored” ise anlaşılabileceği gibi sponsorlu link anlamına gelir. Web sitenize eklediğiniz ücretli bağlantılarda bu link yapısını kullanarak arama motoruna bilgi verebilirsiniz. Birçok yabancı kaynakta bu yapı ilk duyurulduğunda dofollow link yerine kullanılacağı belirtilmiş olsa da halen dofollow linkler ücretli eklenen linklerde sıklıkla kullanılmaktadır.


Blog
Http Kodları, Http Kodlarının Anlamları Nelerdir?
White Hat Seo Nedir?
Black hat seo nedir?
Rel Sponsored nedir, Sponsored Etiketi ve Seo
Linktree Nedir? Neden Linktree Kullanmalısınız?
Hemen Çıkma Oranı (Bounce Rate) Nedir? İdeal Bounce Rate Oranı
Google Ugc ve Sponsored Tanımlamalarını Duyurdu
Medya Satın Alma Ajansları ve Medya Planlama Ajansları Ne İş Yapar? Aralarındaki Fark Nelerdir?
Sinemalarda Gördüğümüz Reklamlar: Captive Audience
Digital Native (Dijitalin Yerlileri) ve Dijitalin Göçmenleri
Dofollow ve Nofollow Link Arasındaki Farklar Neler?
Risturn nedir?
Facebook ve İnstagram için Form Toplama Reklamları Nasıl Oluşturulur?
İçerik pazarlamasında altın kurallar: Markalar nelere dikkat etmeli?
Native Reklam Nedir?
İçerik Pazarlaması Nedir?
Sosyal Medya Yönetimi Nedir?
Tanıtım Yazısı Nedir
Footer Linkler ve Seo: Nedir? Nasıl Kullanılır?
Tanıtım Yazısı Nedir?
Hızlı iletişim
İletişim Bilgileri
facebook İnstagram Youtube
Whatsapp