Sesli Komut Türkçe İngilizce Fransa Almanya
info@exclion.net
0850 308 82 24
Giriş
Kayıt Ol
TR | EN

İçerik Pazarlaması

İçerik pazarlaması, markaların hedef kitlesine ulaşma yolunda blog, video, görsel, teknik dökümanlar veya akla gelebilecek diğer içerikleri kullanma stratejisidir. İçerik pazarlama, marka bilinirliğine katkı sağlamasının yanında aynı zamanda arama motoru optimizasyonu (SEO) planının da önemli bir cephesidir. Her sektörde yüksek bir rekabetin bulunduğu arama motorlarında, doğru bir içerik pazarlaması planıyla markanızı öne çıkarabilirsiniz. İlgi çekici içerikler, ürün ve hizmetleri duyurmak için ciddi reklam bütçelerine gerek kalmadan, iyi sonuçlar almayı mümkün kılar.

Peki içerik pazarlaması örnekleri nelerdir? Birçok kişi için, metin içerikleri ilk akla gelen konu olsa da, içerik pazarlamasının örnekleri geniştir. Bazıları şu şekilde:

Web site içerikleri, blog ve makaleler

  • E-kitaplar
  • Oyun ve test içerikleri
  • Sosyal medya içerikleri
  • Müzikler ve podcast’ler
  • Sunumlar
  • Özel uygulamalar
  • Haberler (PR bültenleri)

Örnekleri artırılabilen içerik pazarlaması öğeleri, sosyal medya pazarlama ve viral pazarlamayla da yakın ilişkide bir kavramdır.

İçerik Pazarlamasının Tarihsel Gelişimi
Content marketing, veya “içerikle pazarlama” son yılların önemli pazarlama trendlerinden. Bunun önemli nedenlerinden biri, tv veya radyo gibi, outdoor reklam alanları gibi klasik reklamların insanları ikna etme gücünün gitgide azalması. Örneğin, İstanbul’da yaşayan bir kişi her gün metroda, trafikte veya diğer alanlarda yüzlerce reklama maruz kalıyor. Bu durum reklama karşı duyarsızlaşmayı beraberinde getiriyor. İçerikle pazarlama, insanlara belli bir konuda bilgi verme veya benzeri bir değeri öne çıkarıyor. Pazarlama ve iletişim tarihinde, içerik pazarlamanın kullanımı oldukça eskiye dayanıyor.içerik pazarlamasının tarihi

Tarihteki ilk içerik pazarlama örneği, ünlü traktör üreticisi John Deere’ye ait. Şirket, 1895 yılında müşterilere özel bir dergi yayınladı. Dergi, çiftçilere tarımda verimli üretim teknikleri hakkında bilgi veriyor. Yayını hala devam eden dergi günümüzde 1 milyondan fazla çiftçiye ulaşıyor. Traktör markasının, 1 asırdan uzun süre öne imza attığı iletişim çalışması oldukça önemli. Marka, broşür veya açık hava reklamı gibi klasik bir iletişim modeli yerine, çiftçilerin merak edeceği konular üzerine bir içerik çalışması yaptı. İnsanların daha iyi üretim yapabilmek adına önemli bilgilere ulaştığı müşteri dergisi, iyi bir içerik pazarlaması örneğidir.

İlerleyen yıllarla birlikte, gazete ve TV gibi kitle iletişim araçlarının, sonrasında internetin ortaya çıkması doğal olarak içerik pazarlamada formatları çeşitlendirdi. Bugün içerik pazarlaması, bir mobil uygulamayla, mikro blog sitesi veya sosyal medya hesabıyla yapılabiliyor. Tanıtım yazısı gibi içerik pazarlama öğeleri, hem bilinirlik hem de SEO katkısı sağlıyor.

İçerik Pazarlaması Nasıl Yapılır?
İçerik pazarlaması, genel iletişim sürecinin bir parçasıdır. Bundan dolayı, genel iletişim planını belirlemiş bir marka, ikinci aşamada içerik pazarlaması konusunda adım atabilir. Satış döngüsünü yaratmak adına, içerik pazarlamada aşağıdaki adımları takip etmek önemlidir:

  • Hedefi belirleme: Pazarlamanın tüm alanlarında, ilk adım hedefi belirlemektir. Bir markanın hedefi satışları artırma, gelirleri artırma ya da bilinirlik yaratma olabilir. Marka, mevcut müşterilerin sadakatini artırmayı da hedefleyebilir.
  • Kitleyi belirleme: Hedefi belirledikten sonra, ikinci aşama kitleyi belirlemektir. Hedef kitlenin demokratik, sosyal yapısı, hangi mecraları kullandığı önemlidir. Örneğin orta ileri yaş kitleye ulaşmak isteyenler Facebook, genç kitleye ulaşmak isteyenler TikTok, iş dünyasına ulaşmak isteyenler LinkedIn’i tercih edebilir.
  • İçeriğin modeline karar verin: Hedef kitlenin kullandığı mecraları belirleyin ve karar verin. Mecralar dijital veya basılı olabilir.
  • En iyi içeriği üretin: Mecraya karar verdikten sonra, ilgili kitleye nasıl ulaşabileceğinize karar verin. Bir blog içeriği, PR bülteni (backlink içeren tanıtım yazısı), bir müşteri dergisi olabilir.
  • Analiz edin: Sonuçları mutlaka analiz edin ve değerlendirin. Böylece, diğer içerik pazarlama çalışmalarıyla karşılaştırabilir, süreci iyileştirebilirsiniz.

Neden Önemli?
Tüm pazarlama çalışmalarının amacı, yeni müşteriler bulmanın yanı sıra mevcut müşterilerle olan bağı güçlendirmektir. İçerik pazarlama, barındırdığı değerle insanların ilgisini çeker. Örneğin, bir markanın aynı ürünü için iki farklı reklam planı şu şekilde olabilir:

- Bir multivitamin besin takviyesi ile ilgili, şehirdeki büyük billboard’lara reklam vermek

- Vitamin eksikliği çeken insanların arattığı konular üzerinde iyi bir blog sitesi hazırlamak

Marka, ilk örnekte kitlesel bir şekilde insanlara ulaşır. Erişim sayısı fazladır ancak maliyetleri oldukça yüksek olacaktır. Üstelik, her insanın outdoor reklam alanlarında günde onlarca reklam gördüğü düşünülürse, akılda kalma ve satışa dönüşme oranı düşüktür. Ancak B12 vitamini eksikliği çeken insanların Google aramalarını hedefleyen, ek olarak Google Ads stratejisiyle desteklenen bir blog odaklı içerik pazarlama stratejisi çok daha etkili dönüş sağlar.

İçerik pazarlaması, doğru bir şekilde kurgulandığı takdirde markanın bilinirliğini ve müşterilerin farkındalığını artırır. Bunun dışında satışlar, online erişim, etkileşimler ve sadakat de beraberinde yükselir. İçeriğin gücüyle, müşterilerinize bazen bilgi vererek, bazen ise onları eğlendirerek ulaşabilirsiniz. Bu durum, bir “lovemark” yaratma yolunda önemli bir adımdır ve müşterilerle olan ilişkiyi güçlendirir.

İçerik pazarlaması ve tanıtım yazısı arasındaki ilişki nedir?
Tanıtım yazısı, PR bülteni veya backlink içerikleri, içerik pazarlamasının önemli bir parçasıdır. Content marketing, yani içerik pazarlaması birçok alanla ilişkilidir. Bunların başında da SEO ve link inşası geliyor. Tanıtım yazıları, PR bülteni ya da backlink içerikleri olarak adlandırılan içerikler, markalara hem bilinirlik sağlıyor hem de otoriter sitelerden link alımıyla, SEO puanını güçlendiriyor. Bundan dolayı birçok marka, içerik pazarlamasının bir parçası olarak güçlü bir tanıtım yazısı tercih ediliyor.

Ulusal veya yerel haber sitelerinde, hizmet verdiğiniz sektörde yayın yapan sitelerde sitenizin linkini içeren bültenler her zaman etkilidir. Tanıtım yazısı satın alırken, ilgili sitelerin farklı prosedürleri olabilir. Örneğin, bazı siteler tek linke izin verirken, bazı tanıtım yazılarında 2-3 link ekleme hakkınız olur. İçerik pazarlaması ve SEO stratejisinin bir parçası olarak, tanıtım yazıları web sitenizin arama sonuçlarında daha üste çıkmasını sağlar. Tanıtım yazısı mutlaka SEO uyumlu olmalıdır ve içerik pazarlaması alanında uzman yazarlar tarafından kaleme alınmalıdır. Bilgi ve SEO odaklı tanıtım yazıları, içerik pazarlamasında bilinirlik ve SEO etkisini aynı anda yaratır.

Hızlı iletişim
İletişim Bilgileri
facebook İnstagram Youtube
Whatsapp