Risturk nedir sorusunun yanıtı, mecraların ajanslara sağladığı ek indirim oranı olarak verilebilir. Ancak risturn, doğrudan markaya yansıtılmayadabilir. Reklamcılık dünyasında yaygın bir terim olan risturn, indirim oranı olarak aktarılabilir. Facebook, Google veya benzeri platformların, reklamverenler için sağladığı indirim oranları da bir nevi risturn çatısı altındadır. Markalar, ajanslar risturn oranına önem verir ve anlaşmaları buna göre belirler.
Risturn Ödemesini Kim Alır?
İskontonun belli bir oranı vardır. Risturn sürecinde, verilen reklam tutarı üzerinden bir yüzde hesaplanır. Örneğin, 1 milyon liralık reklam harcaması yapan bir marka için, ajans yüzde 5 risturn belirleyebilir. Reklam tutarı üzerinden hesaplanan indirim tutarı, iki farklı şekilde alınabilir. Mecralar, medya satın alma veya diğer ajanslara, bu tutarı geri ödeyebilir. Alternatif olarak, indirim tutarı doğrudan fiyata yansıtılır. Fiyata yansıması durumunda, marka ve ajans, reklamı indirimli satın almış olur.
Reklamcılık Sektöründe Risturn
Bazı durumlarda, risturn ödemesi ajans tarafından alınır. Bu durum, reklamcılık sektöründe çeşitli problemlere yol açmaktadır. A markasının, B ajansı aracılığı ile C mecrasından yaptığı satın alımda, C mecrasının ödediği risturn B ajansına gider. Bu durumda, ortaya çıkan faydadan marka yararlanamaz. Bazı mecralar, risturn ödemesi yerine ücretsiz reklam hakkı da tanımaktadır.
Medya ajansı denetleme kurumları, marka ile ajans arasında şeffaflık kaynaklı problemlerin çözümü için çalışır. Mecra, ajans ve marka üçgeninde risturn veya diğer faydaların takibi için denetimler sağlanır. Risturn, hem marka hem de ajanslar için, mecra seçiminde önemli kriterlerden biri olmayı sürdürüyor.