Sesli Komut Türkçe İngilizce Fransa Almanya
info@exclion.net
0850 308 82 24
Giriş
Kayıt Ol
TR | EN

Http Kodları, Http Kodlarının Anlamları Nelerdir?

HTTP kodları, milyonlarca web sitesinin yer aldığı web ekosisteminde, bir iletişim protokolünün parçasıdır. HTTP kodları ve geldiği anlamları, web site ziyaretleri esnasında kullanıcılara önemli bilgiler aktarır. HTTP nedir sorusunun yanıtı, “Hypertext Transfer Protocol” olarak verilebilir. Bir kullanıcı web sitesine girdiğinde, üç haneli durum kodu siteyle ilgili bilgiler verir. Örneğin sitenin bağlantı durumu, yanıt süresi veya farklı konulardan HTTP kodları sayesinde bilgi alırsınız. RFC2616 protokolü ile belirlenmiş kodlar, internet dünyasında yaygın bir şekilde kullanılır.

Arama motoru optimizasyonu, SEO konusunda da HTTP kodları önem taşır. Üç haneli HTTP kodları, sadece kullanıcılara değil aynı zamanda arama motorlarına da bilgi verir. Örneğin, kritik bir hatanın olduğu web sitesinde, hata kodu arama motoru botu tarafından taranır. SERP performansının olumsuz etkilenmemesi adına, hata kodlarının uygun şekilde giderilmesi gerekir. Örnek vermek gerekirse, 404 sayfa bulunamadı kodu alan bir sitede, bu problem sürerse arama motoru sıralamasını kaybeder.

HTTP kodları ve sınıfları nelerdir?

HTTP kodlarının anlamlarına gelmeden önce, sınıfları hakkında bilgi sahibi olmak gerekiyor. HTTP kodlarında sınıflar ve anlamları şu şekildedir:

  • 1XX: Sunucunun isteği aldığını ve işleme devam ettiğini bildiren durumları kapsar.
  • 2XX: Bu sınıf, sunucunun isteği başarıyla tamamladığını ve kaynağı döndürdüğünü ifade eder.
  • 3XX: Yönlendirme içeren ve kaynağın başka bir yerde bulunabileceğini gösteren durumları kapsar.
  • 4XX: İsteğin geçersiz olduğu ve isteğin yerine getirilemediği durumları ifade eder.
  • 5XX: Sunucunun isteği yerine getiremediği ve hatanın ortaya çıktığı durumları kapsar.

En yaygın HTTP durum kodları hangileridir?

HTTP durum kodlarının onlarca türü var. Ancak SEO konusunda problem yaşamak istemeyen her web site sahibi, yaygın HTTP durum kodları hakkında bilgi sahibi olmalı. En yaygın HTTP kodlarından bazıları şöyle:

  • 503: 503 durum kodu, sunucu bakımı ve çok fazla yüklenme gibi sebeplerden ötürü sunucunun geçici olarak kullanılamadığını gösterir.
  • 500: Sunucuda problemler olduğunu ifade eder. Bu hata, sayfanın ziyaretçiler tarafından görüntülenmesini engeller. Bundan ötürü, acilen çözülmesi gereken bir sorundur.
  • 410: Ziyaretçinin gönderdiği isteğin sunucuda olmadığını ifade eder. 410 kodu, ilgili sayfanın kalıcı olarak silindiğini de bildirir.
  • 404: İnternet kullanıcılarının en yaygın karşılaştığı HTTP kodlarından biri 404’tür. 404 hatası, ilgili sayfanın sunucuda bulunamadığını belirtir.
  • 403: İlgili durum kodu, istek gönderilen sayfaya erişim izninin olmadığını belirtir.
  • 301: Sayfanın kalıcı olarak başka bir sayfaya yönlendirilmesi durumunda, otomatik olarak yeni sayfaya erişim sağlayan koddur. Kırık linklerin düzeltilmesi noktasında SEO açısından en önemli kodlardan biridir.
  • 200: Bu durum kodu, sunucunun her şey yolunda mesajı vermesidir! Yani, tarayıcı herhangi bir problem olmadığına yönelik mesaj alır.

HTTP kodları ve hatalarını nasıl kontrol edebilirsiniz?

Bir web sitesinin HTTP durum kodlarını takip etmek, sorunları olabilecek en erken şekilde görmek önemlidir. Erişim isteğini geçici veya kalıcı olarak reddeden hatalar, kontrol edilmediği takdirde siteye önemli kayıplar yaşatabilir. Bundan dolayı,  belli SEO araçlarını kullanmak şarttır. SEO araçları bir arama motoru botu gibi yaklaşarak, sunucunun gönderdiği kodları algılar.

Screaming Frog yaygın kullanılan HTTP durum kodu algılama araçlarından biridir. Bir web sitesindeki sayfaları tarayan araç, başarılı kodları (2xx), yönlendirme kodlarını (3xx) ve hatalı kodları (4xx – 5xx) algılar. Kodların takibi aynı zamanda, Google’ın Search Console aracından da yapılabilir. Sitenizin, arama motorunda sıralama kaybı yaşamaması için, hata kodlarının olduğu sayfalarda hızlı şekilde güncelleme yapmalısınız.


Blog
Http Kodları, Http Kodlarının Anlamları Nelerdir?
White Hat Seo Nedir?
Black hat seo nedir?
Rel Sponsored nedir, Sponsored Etiketi ve Seo
Linktree Nedir? Neden Linktree Kullanmalısınız?
Hemen Çıkma Oranı (Bounce Rate) Nedir? İdeal Bounce Rate Oranı
Google Ugc ve Sponsored Tanımlamalarını Duyurdu
Medya Satın Alma Ajansları ve Medya Planlama Ajansları Ne İş Yapar? Aralarındaki Fark Nelerdir?
Sinemalarda Gördüğümüz Reklamlar: Captive Audience
Digital Native (Dijitalin Yerlileri) ve Dijitalin Göçmenleri
Dofollow ve Nofollow Link Arasındaki Farklar Neler?
Risturn nedir?
Facebook ve İnstagram için Form Toplama Reklamları Nasıl Oluşturulur?
İçerik pazarlamasında altın kurallar: Markalar nelere dikkat etmeli?
Native Reklam Nedir?
İçerik Pazarlaması Nedir?
Sosyal Medya Yönetimi Nedir?
Tanıtım Yazısı Nedir
Footer Linkler ve Seo: Nedir? Nasıl Kullanılır?
Tanıtım Yazısı Nedir?
Hızlı iletişim
İletişim Bilgileri
facebook İnstagram Youtube
Whatsapp